Pięknym, młodym i bogatym być

Reklamę w TV traktuję jak zło konieczne, watę, która wypełnia braki pomiędzy ciągle powtarzającymi się programami. Ale jak ktoś traktuje spoty reklamowe na serio to może, niekoniecznie skutecznie, pozbyć się wielu przypadłości, stać się pięknym, młodym i mieć do tego dużo pieniędzy z kas proponujących prawie darmowe, szybkie pożyczki.
I tak. Jak męczą nas zaparcia to reklama proponuje wsparcie w zaparciu. Dla cierpiących na biegunki też jest wsparcie, ale działające odwrotnie. Na gazy i wzdęcia są skuteczne rozwiązania. Niemiły oddech z ust może być usunięty od zaraz, a dziąsła przestaną krwawić po użyciu cudownej pasty. Jak zębów już nie mamy, to do protez jest specjalny klej, po zastosowaniu którego poczytujemy jakby były one (protezy) naszymi własnymi zębami. No i do tego serce i krążenie. Reklamodawcy proponują takie preparaty, po których niepotrzebne będą nam żadne stedny czy bypassy. Ale to nie wszystko. W dolnych kończynach mogą powstawać obrzęki i zastoje. Na to też są skuteczne paraleki.
Zdrowie naszego wnętrza musi iść w parze z wyglądem. Więc najpierw łupież. Jak jest, to po zastosowaniu specjalnego szamponu niknie on od razu. Do tego ten szampon może nam przyciemnić włosy. Jak ktoś włosów nie ma znajdzie się szampon, który może nawet pobudzić ich wzrost. No i koniecznie do tego wszystkiego skuteczne kremy na twarz uczynią nasze oblicze świetliste, pozbawione wągrów (to u młodych), starczych i wątrobowych plam oraz innych ubytków. Aby dostrzegać te zmiany konieczne są preparaty na poprawę widzenia. Też są reklamowane. Panowie, którzy chcą być aktywni w łóżku, a już nie za bardzo mogą, mogą zakupić całą gamę preparatów po zażyciu których będą ryczeć jak lwy i żadna partnerka im się nie oprze i nie serce im najpierw stanie, ale to co powinno. Po tych przeżyciach, jak będą kłopoty z zaśnięciem, też znajdą się stosowne pigułki. Reklamy proponują nam także preparaty na pozbycie się żylaków, hemoroidów, krwawienia dziąseł, problemów z wątrobą, grzybicą paznokci u nóg i rąk oraz na wypalanie kurzajek. Jak tego wszystkiego nie obejmiemy i rozboli nas głowa reklama doradzi nam co należy kupić i połykać.
Za te reklamy płacimy potem kupując te preparaty. Producent dolicza do ceny produktu cenę reklamy. Np. za 30 sekund reklamy, w dobrym czasie antenowym w tv, ponad 20 tys. złotych. Aby reklama była skuteczne trzeba ją powtórzyć kilkadziesiąt razy i nie tylko w tv. Jak Wam zabraknie pieniędzy na zakupienie tego wszystkiego to inna reklama wskaże, do której agencji pożyczkowej należy się udać, a tam sprowadzą Was na ziemię.
Czesław Cyrul