Bydgoszcz. J. Szopiński o zakupach sprzętu dla niepełnosprawnych i podwyżkach płac w Urzędzie Wojewódzkim

22 maja poseł Jan Szopiński zaprosił dziennikarzy na spotkanie przy siedzibie biura na ul. Paderewskiego, by opowiedzieć o swoich interwencjach w dwóch sprawach: – tajemnych zakupach przez rząd sprzętu rehabilitacyjnego dla niepełnosprawnych oraz niesprawiedliwym przydziale pieniędzy na podwyżki plac dla pracowników Urzędu Wojewódzkiego w Bydgoszczy. Posłowi towarzyszyli sekretarz wojewódzki Nowej Lewicy Zbigniew Welenc, wiceprzewodnicząca Rady Miejskiej Nowej Lewicy w Bydgoszczy Izabela Nowicka oraz asystenci.

W obu sprawach działania posła wynikały z powierzenia jemu właśnie protestów zainteresowanych wobec niezrozumiałych decyzji rządowych, ale po kolei:

• Utajniona decyzja zakupu sprzętu rehabilitacyjnego

W 2022 roku Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych za 200 mln zł zakupiła sprzęt dla niepełnosprawnych do… centralnej wypożyczalni w Ełku. Zainteresowanym posłom nie udzielono bliższych informacji, bo decyzja premiera dot. zakupu jest utajniona. Czy wózki mają wartość bojową? – dociekał w Sejmie poseł J. Szopiński.

9 lutego poseł zapytał o szczegóły dziwnego zakupu bez przetargu z sejmowej mównicy: „– W odpowiedzi na interpelację poselską pan wiceminister Jarosław Wenderlich z kancelarii premiera poinformował posłów, że nie ma ani koncepcji funkcjonowania tej wypożyczalni, ani zasad jej funkcjonowania, ani wskazanego podmiotu, który ma się tym zająć. Jest natomiast schowany w najdalszym punkcie kraju, czyli w Ełku, sprzęt za 200 mln zł kupiony przez agencję rządową, której działania objęte są klauzulą tajności, podobnie jak zakupy czołgów czy samolotów. Powiem więcej: polskie społeczeństwo zostało poinformowane, jakie są parametry czołgów, jakie są parametry samolotów czy innego sprzętu wojskowego, a posłom odmówiono informacji co do ilości sprzętu i parametrów technicznych. Czy rząd planuje wysłanie polskich emerytów na linię obrony kraju na wózkach, które zakupione zostały dla niepełnosprawnych?”

Z Bydgoszczy wybrzmiało głośno kolejnych kilka pytań: „Kiedy i gdzie powstanie rządowa „Centralna Wypożyczalnia Sprzętu Rehabilitacyjnego”? Jaki sprzęt rehabilitacyjny, o jakiej wartości, kiedy i na jakich zasadach, otrzymają osoby niepełnosprawne z Bydgoszczy i województwa kujawsko-pomorskiego?”.

23 lutego na konferencji prasowej posła Szopińskiego w Bydgoszczy zgłoszono propozycję do rządu, by utworzyć sieć lokalnych wypożyczalni sprzętu, w tym w Bydgoszczy.

Ełk jest za bardzo oddalonym miejscem, by niepełnosprawni mieli tam dobierać sprzęt dla siebie, wymagający indywidualnego dostosowania do schorzenia, Mówili o tym obecni na konferencji prasowej z posłem – znawcy tematu Bożena Nowicka – prezes Bydgoskiego Stowarzyszenia Opieki Nad Chorymi z Otępieniem Typu Alzheimerowskiego oraz Jerzy Deja – b. dyrektor Zarządu Okręgu Polskiego Związku Niewidomych.

szopkonf2 do srodka   szopkonf16dosrodka2

Poseł Jan Szopiński złożył 15 lutego br. także swoją interpelację (nr 39073) do ministra rodziny i polityki społecznej w sprawie trybu zakupów sprzętu rehabilitacyjnego oraz zasad funkcjonowania Centralnej Wypożyczalni Sprzętu Rehabilitacyjnego, organizowanej przez Ministerstwo Rodziny i Polityki Społecznej.

Co ciekawe, najbardziej związany ze społecznością osób z niepełnosprawnościami, sekretarz stanu w Ministerstwie Rodziny i Polityki Społecznej – Paweł Wdówik, już trzykrotnie zwracał się do marszałek Sejmu z prośbą o prolongatę terminu na udzielenie odpowiedzi posłowi Szopińskiemu, a prośba ta, jak pisze: „wynika z zakresu tematycznego niniejszej interpelacji”. Uczynił to 10 marca, 8 maja i 12 maja. Nie potrafi, nie chce, nie może, nie ma dostępu do utajnionych zakupów sprzętu?

• Dlaczego pokrzywdzono pracowników Urzędu Wojewódzkiego w Bydgoszczy?

18 maja poseł Jan Szopiński skierował interpelację do premiera polskiego rządu w sprawie poszkodowania pracowników Kujawsko-Pomorskiego Urzędu Wojewódzkiego w Bydgoszczy przy przydziale rządowych środków na podwyżki płac.

W treści interpelacji czytamy:

„Organizacje związkowe przy Kujawsko-Pomorskim Urzędzie Wojewódzkim w Bydgoszczy protestują przeciwko rażąco niskim, na tle innych województw, przydziale środków z rezerwy celowej na podwyżki dla pracowników Urzędu Wojewódzkiego. Środki te zostały przydzielone przez Rząd w ramach działania pod hasłem zatrzymania odpływu specjalistów.

Związki zawodowe podkreślają, że przydział zaledwie 2.000.000 zł na podwyżki płac w Urzędzie Wojewódzkim w Bydgoszczy jest niesprawiedliwy i zbyt niski w porównaniu z innymi urzędami wojewódzkimi, realizującymi podobną liczbę zadań z zakresu administracji rządowej oraz posiadającymi porównywalną liczbę pracowników.

Przedstawiciele związków zawodowych kwestionują prawidłowość i rzetelność oficjalnie przedstawianych kryteriów zastosowanych przy podziale środków, ponieważ nie jest możliwe, by pracownicy innych urzędów wojewódzkich byli dużo bardziej wydolni i załatwiali dużo więcej spraw, biorąc pod uwagę konieczne do zachowania przepisy i procedury.

Pracownicy Kujawsko-Pomorskiego Urzędu Wojewódzkiego w Bydgoszczy uważają, że zostali za coś ukarani przez Pana Premiera, ale nie wiedzą za co. Organizacje związkowe przy Kujawsko-Pomorskim Urzędzie Wojewódzkim w Bydgoszczy, na potwierdzenie swoich ocen i zarzutów przedstawiają konkretne argumenty i wyliczenia.

W związku z powyższym, uprzejmie proszę Pana Premiera o udzielenie odpowiedzi na następujące pytania:

1) Dlaczego Kujawsko-Pomorski Urząd Wojewódzki w Bydgoszczy otrzymał zaledwie 2.000.000 zł na podwyżki w ramach zatrzymywania odpływu specjalistów z administracji rządowej, czyli o wiele mniej niż inne, porównywalne zadaniami i liczbą pracowników urzędy wojewódzkie?

2) Jeżeli rażąco niska, w porównaniu z innymi urzędami wojewódzkimi, kwota na podwyżki wynikała z opracowanego przez Rząd algorytmu, to dlaczego nie zweryfikowano prawidłowości sporządzenia tego algorytmu po stwierdzeniu ww. rażących dysproporcji w przydziale środków na poszczególne województwa?

3) Czy Rząd dokona zwiększenia puli środków na podwyżki dla pracowników Kujawsko-Pomorskiego Urzędu Wojewódzkiego w Bydgoszczy, w związku z zaniżeniem wysokości tych środków w aktualnym podziale? Kiedy to nastąpi?

4) Jakie czynności formalno-prawne powinien wykonać Wojewoda Kujawsko-Pomorski w celu uwzględnienia przez Prezesa Rady Ministrów zarzutów organizacji związkowych przy K-PUW w Bydgoszczy, dotyczących nieprawidłowych, ich zdaniem, decyzji o podziale środków na podwyżki?”.

Zdaniem posła J. Szopińskiego i protestujących związków pracowniczych w UW – sytuacja ta wywołała poczucie dyskryminacji i poniżenia pracowników Urzędu.

O odpowiedziach na te interpelacje niezwłocznie po ich otrzymaniu – poinformujemy czytelników.

Opr. nim, 22 maja 2023 r.