Kobiety zasługują na pełnię praw podstawowych, w tym prawo do decydowania o sobie.

Święto Kobiet jest okazją nie tylko do symbolicznego okazania szacunku kobietom, ale także jest okazją, aby zwrócić uwagę na problemy, z jakimi borykają się Polki i zobowiązać się do równego traktowania i pełni praw podstawowych, w tym prawa do decydowania o sobie. Tak właśnie zrobił m.in. przewodniczący Nowej Lewicy w powiecie jędrzejowskim Artur Grela, który oprócz rozdawania kwiatów, rozmawiał z mieszkankami Jędrzejowa o najważniejszych dla kobiet sprawach.

Taka sama płaca na tym samym stanowisku dla kobiet i mężczyzn, wydłużenie urlopu macierzyńskiego do 6 tygodni i przywrócenie podstawowych praw kobiet, to niektóre z propozycji Lewicy na poprawę warunków życia kobiet w Polsce.

Rejestr ciąż to kolejny pomysł rządzącej prawicy, który ogranicza prawa kobiet, a jego celem jest zmuszanie kobiet do rodzenia, nawet za cenę zdrowia i życia. Utrata zarejestrowanej ciąży grozi spotkaniem z prokuratorem, a być może i oskarżeniem.

Rzeczywistość pod rządami PiS nie jest optymistyczna dla kobiet, ale politycy Lewicy mają nadzieję, że to ostatni Dzień Kobiet pod rządami prawicy, a kolejne święto będzie już obchodzone radośnie, po przywróceniu przez nowy rząd szacunku i pełni praw kobiet.

b