Czarzasty: Bądźcie 4 czerwca! To nie jest żadna impreza partyjna, to protest przeciwko złu

Panie prezydencie, wie Pan, że Lewica dowozi. Że jak powiemy, to tak będzie. Jak będzie do tego dogodny moment i będziemy mieli w tej sprawie stosowną większość, to złożymy wniosek o Trybunał Stanu dla Pana. Nie wywinie się Pan.

Po raz kolejny Pan stchórzył. Stchórzył Pan również wtedy, kiedy uciekał Pan przed odpowiedzialnością w sprawie KPO i oddał ustawę w sprawie sądów do Trybunału Konstytucyjnego. Stchórzył Pan też dzisiaj, dlatego, że Pan wie, że opozycja 4 czerwca pójdzie wspólnie na marsz. Pan wie, że będzie masę ludzi. Pan wie, że ludzie mają Pana dosyć. Pan wie, że ludzie mają dosyć rządów PiS-u. Pan wie, że ludzie nie dadzą się zastraszyć.

Chciałem przy tej okazji zaapelować i poprosić do wszystkich ludzi, którzy głosują na Lewicę lub mają zamiar: bądźcie 4 czerwca! Jeżeli nie możecie być osobiście, to bądźcie sercem. 4 czerwca to nie jest żadna impreza partyjna, to protest przeciwko złu. Bez względu na to kto zapraszał, namawiał, czy zgłaszał, to jest krzyk gniewu przeciwko temu co się dzieje. Zawsze jako Lewica będziemy za wspólnymi działaniami przeciwko obecnemu stanowi rzeczy. Będziemy współpracować z innymi partami opozycyjnymi, podpisaliśmy umowę z samorządowcami, o kontroli wyborów z KOD-em, idziemy 4 czerwca.

Nie chcę być w tej sprawie złośliwy, ale nie musimy w tej sprawie zmieniać zdania. Zawsze mieliśmy takie zdanie, że trzeba na opozycji współpracować i nie obrażać się, ale podawać sobie ręce i budować mosty. Że są takie momenty, kiedy trzeba zbyt duże ego schować do kieszeni i cofnąć się o dwa kroki. Że trzeba myśleć o innych, a nie o sobie. W tej chwili postawy liderów powinny być nacechowane rozsądkiem i skromnością. My to rozumiemy. Jeździmy po Polsce i rozmawiamy z ludźmi, a my się wsłuchujemy w te słowa. A ludzie mówią nam: idźcie wspólnie przeciwko PiS-owi! Idziemy różnymi drogami, ale wspólną myślą, przeciwko PiS-owi. My z tej drogi nie zejdziemy.

W sprawach zasadniczych ludzie zawsze mogą liczyć na Lewicę, że zawsze będziemy tam, gdzie polska racja stanu oraz Konstytucja.

Włodzimierz Czarzasty, wicemarszałek Sejmu i współprzewodniczący Nowej Lewicy
Opole, 2 czerwca 2023 r.